Senatorul Ovidiu Donţu a depus primul proiect de lege din acest an şi prevede reducerea numărului de parlamentari

Categories: Blog Politic, Comunicate de Presa, De la oameni pentru oameni

Ovidiu-Dontu

Primul proiect de lege înregistrat la Biroul Permanent al Senatului în acest an a fost depus de vicepreşedintele Comisiei Juridice, senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, şi prevede reducerea numărului de parlamentari la 380, prin creşterea normei de reprezentare. Donţu a declarat, luni, pentru Mediafax, că proiectul depus prevede reducerea numărului de parlamentari la 380, prin modificarea normei de reprezentare la 80.000 de locuitori pentru Camera Deputaţilor şi la 190.000 de locuitori pentru Senat.

În prezent, norma de reprezentare este de 70.000 de locuitori pentru un deputat şi de 160.000 de locuitori pentru un senator.

Potrivit Mediafax, senatorul PSD a explicat că în baza legislaţiei actuale la alegerile parlamentare din 2012 a rezultat un număr “excedentar” de parlamentari – 583 faţă de 476 în legislatura 2008-2012, adică o creştere în jur de 20 la sută.

Donţu susţine că un număr de 380 de parlamentari, incluzându-i şi pe reprezentanţii minorităţilor naţionale, ar fi suficient pentru o eficientă reprezentare a electoratului în Parlament.

El a arătat că, luând în calcul populaţia stabilă a României, de 20,1 milioane de persoane, prin majorarea cotelor de reprezentare la 80.000 pentru Camera Deputaţilor şi 190.000 pentru Senat, estimează că la Camera Deputaţilor vor fi 255 de mandate şi 105 la Senat, la care se adaugă parlamentarii minorităţilor naţionale, ceea ce ar duce la un număr de 377 de parlamentari. Acestora li se adaugă cele patru mandate de deputat şi două de senator pentru diaspora, ceea ce ar determina ca numărul total de parlamentari să fie de 383 şi să se atingă scopul acestei propuneri legislative.

Desigur că, aplicându-se celelalte prevederi ale legii supuse modificării, referitoare la redistribuirea voturilor, numărul acestora ar putea înregistra o uşoară creştere faţă de această estimare”, a spus senatorul PSD.

În ceea ce priveşte stabilirea numărului de mandate de deputat şi senator în circumscripţiile electorale cu o populaţie relativ redusă, el a menţionat că propune ca numărul colegiilor de deputat să nu poată fi mai mic de patru şi cel de senator mai mic de două.

Este o propunere echilibrată care ţine cont de realitatea parlamentară”, a spus Donţu.

El a arătat că 20-30 la sută dintre parlamentari au alte activităţi în sediul Parlamentului în acelaşi timp cu şedinţele de plen, exemplificând cu Comisia de Politică Externă, ce are frecvent întâlniri cu ambasadori, de regulă dimineaţa, dar că sunt şi comisii speciale şi activităţi în comisii care necesită prezenţa reprezentanţilor Guvernului.

Toate aceste lucruri m-au determinat, ca parlamentar cu zero absenţe, să fac o propunere ce îmi doresc să fie susţinută de toate grupurile parlamentare”, a mai declarat Ovidiu Donţu.

Senatorul PSD a subliniat că se poate adopta norma de reprezentare propusă de el indiferent dacă se va introduce vot pe listă sau vot mixt, listă-uninominal.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home2/dontu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044