Propunerea făcută de Donţu a fost aprobată: arestările se vor face doar în baza unor “indicii temeinice”

Categories: Blog Politic, Comunicate de Presa, De la oameni pentru oameni

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu

Senatul României a aprobat în şedinţa de luni amendamentul formulat la Codul penal şi Codul de procedură penală prin care arestările se vor face doar în baza unor „indicii sau probe temeinice” şi nu a unor „suspiciuni rezonabile” aşa cum este prevăzut în actualul act normativ. Amendamentul prin care „măsurile preventive pot fi dispuse dacă din probe rezultă indicii temeinice că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală” a fost formulat de senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu, împreună cu alţi doi senatori, Cristiana Anghel şi Ioan Chelaru. Amendamentul formulat de Ovidiu Donţu a fost aprobat prin votul senatorilor din toate grupurile parlamentare, în condiţiile în care au votat „pentru” 88 de senatori, în timp ce doar 26 au votat „împotrivă”.

„Este o modificare a legislaţiei care se va aplica pentru toţi cetăţenii României. Practic, judecătorul va avea posibilitatea să ia o măsură preventivă pe baza unor indicii temeinice şi nu în baza unor suspiciuni rezonabile, aşa cum se întâmplă în prezent. În dreptul românesc arestarea preventivă este o măsură excepţională, nu este regulă, şi atâta vreme cât judecătorul apreciază aceste indicii temeinice eu zic că lucrurile sunt în regulă”, a spus Ovidiu Donţu, care este şi avocat specializat în drepturi cetăţeneşti şi absolvent de studii aprofundate de drept internaţional, ca bursier al Consiliului Europei cu lucrarea „Implementarea drepturilor omului în Sud-Estul Europei”.

Ovidiu Donţu a precizat că această modificare legislativă era necesară deoarece suspiciune înseamnă practic bănuială, iar indiciile temeinice se referă la elemente relevante privind comiterea unui fapt sancţionat de legea penală sau asupra vinovăţiei celui care l-a comis.

Proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal şi a Codului de procedură penală urmează să fie votat în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home2/dontu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044