Ion Irimescu 110

Categories: Comunicate de Presa, De la oameni pentru oameni

Cu prilejul aniversării a 110 ani de la naşterea Maestrului Ion Irimescu, duminică, 24 februarie a.c., au fost organizate la Fălticeni mai multe manifestări cultural-artistice.

În prima parte a zilei, la Biserica „Sf. Voievozi” din Oprişeni, singura biserică pictată de Maestrul Ion Irimescu, a avut loc slujba de pomenire a Patriarhului artelor româneşti. Serviciul religios a fost oficiat de arhimandritul Timotei Aioanei, mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale şi exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, şi de preoţii Camil Dăscălaşu, parohul Bisericii Oprişeni, şi Neculai Apostol, de la Parohia Grădini.

Ca şi în anii precedenţi, la slujba de pomenire a celebrului artist au participat oficialităţile locale şi judeţene, artişti plastici, scriitori, câţiva apropiaţi ai Maestrului şi cei care au organizat evenimentul, familia directorului Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, Gheorghe Dăscălescu. După slujba parastasului, cei prezenţi s-au recules la mormântul din Cimitirul Oprişeni. Maestrul Ion Irimescu a încetat din viaţă în noaptea de 27 spre 28 octombrie 2005, în locuinţa sa din Fălticeni, la vârsta de 102 ani.

Manifestările organizate sub genericul „Irimescu – 110” au continuat cu o evocare a personalităţii marelui artist în sala Pictor Aurel Băeşu a Muzeului de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni. Alături de zeci de prieteni ai Maestrului Ion Irimescu, personalităţi ale culturii naţionale, judeţene şi locale, au participat arhim. Timotei Aioanei, senatorul Ovidiu Donţu, Alexandru Rădulescu, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, viceprimarul Gheorghe Aldea, pictorul Vasile Tolan, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România, artiştii plastici Cela Neamţu, Costin Neamţu, Ion Grigore, universitarul Ion Cazaban, istoric de teatru, din Bucureşti, scriitorul Grigore Ilisei, Atena Elena Simionescu, rector al Universităţii de Arte „George Enescu” Iaşi, conf. univ. dr. Ilie Bostan, universitarul şi istoricul de artă Gheorghe Macarie din Iaşi, conf. univ. dr. Vasile Şoimaru şi naistul Vasile Iovu, artist al poporului din Chişinău, Republica Moldova, scriitorul Petru Cimpoeşu, directorul Direcţiei pentru Cultură Bacău, Gheorghe Popa, director al Centrului Cultural Naţional „George Apostu” Bacău, muzeograf Lidia Alexie, de la Muzeul „George Enescu” din Dorohoi, Ioan Ilişescu din partea Direcţiei pentru Cultură Suceava, scriitorii Doina Cernica, Ion Paranici, artiştii plastici Lucia Puşcaşu, preşedinta Filialei Suceava a U.A.P., Mircea Dăneasa, Mihai Pînzaru-PIM, profesorii Alexandru Toma, Ileana Paranici, Vasile Nechita, din Suceava, pictorii Gabrel Baban şi Anton Costîn, profesorii Dan Dascălu (Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava) şi Mioara Gafencu, Vasile Tofan, fost primar al municipiului Fălticeni, familiile Maria şi Nicolae Miticaru, Mihaela şi Hentich Mayer, intelectuali care sprijină constant acţiunile culturale ale Muzeului, şi mulţi alţii.

Deschisă şi moderată de prof. Gheorghe Dăscălescu, directorul Muzeului de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni, această evocare a prilejuit, timp de peste două ore, alocuţiuni despre rolul şi locul Maestrului Ion Irimescu în cultura românească. Un punct comun al intervenţiilor l-a constituit preocuparea pentru vizibilitatea şi promovarea celei mai mari colecţii de autor din România.

În partea a doua a evenimentului, prezentată de prof. Gheorghe Dăscălescu, a fost redeschisă pinacoteca Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, care propune vizitatorilor o incursiune în universul picturii prin operele unora dintre pictorii fălticeneni, precum şi ale unor valori din donaţia Maestrului.

Vicepreşedintele C.J. Alexandru Rădulescu a propus ca ziua de 27 februarie să fie declarată Ziua Fălticeniului, pentru că ,,nu există o personalitate, o clădire sau un eveniment care să personalizeze, să identifice mai bine oraşul Fălticeni. Cred că datele de identitate ale municipiului Fălticeni sunt datele de identitate ale Maestrului Ion Irimescu şi ale Muzeului «Ion Irimescu»”. Despre „amprenta pusă de Ion Irimescu asupra municipiului Fălticeni” prin cea mai mare colecţie de autor a vorbit şi senatorul Ovidiu Donţu, după care primarul Cătălin Coman a dat citire unui mesaj de respect, admiraţie şi prietenie de la câţiva prieteni recenţi ai Muzeului, printre care se numără Remus Pricopie, ministrul educaţiei naţionale, Petru Filip, preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului României, Teodor Valentin Purcărea, profesorul Eliot Sorel, prof. univ. Florian Popa.

Un cald elogiu a adus talentului şi înţelepciunii Maestrului scriitorul Grigore Ilisei, reînviind din memorie momente definitorii pentru personalitatea artistului, între care decizia impresionantei sale donaţii, subliniind necesitatea completării echipei Muzeului cu tineri cercetători şi necesitatea transformării lui în Centru Cultural Naţional de Studii şi Creaţie. Şi prof. Alexandru Toma a avut o intervenţie pe marginea înfiinţării Muzeului, în care s-a implicat atunci ca diriguitor al Culturii judeţului, lăudând contribuţia extraordinară a doamnei Jeniţa, soţia Maestrului, şi rolul important jucat în ultimii ani de viaţă ai artistului şi în viaţa acestui Muzeu de prof. Gheorghe Dăscălescu, împreună cu întreaga sa familie.

„Acest muzeu este o realizare unică în ţară. Nicăieri nu s-au ordonat lucrările unui artist într-un singur loc cu atâta grijă, este un merit şi al forurilor locale, care au înţeles că trebuie să facă acest lucru. Ar fi bine dacă s-ar găsi aceeaşi înţelegere şi pentru alţi artişti în alte locuri” a declarat Vasile Tolan, vicepreşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Vasile Tolan a mai propus ca, după lucrările de reabilitare ale corpului B al Muzeului să se organizeze aici tabere de creaţie pentru artişti din ţară şi străinătate. „Lucrările lor ar putea să continue colecţia acestui muzeu. Lucrările Maestrului să rămână la locul unde sunt aşezate acum de Ion Irimescu, dar colecţia să se reîntregească cu lucrări de artă contemporană, să devină o colecţie vie” a mai precizat Vasile Tolan.

Istoricul de artă Gheorghe Macarie a subliniat în luarea sa de cuvânt permanenţa spirituală a Fălticeniului, emulaţia intelectuală şi mişcarea culturală din oraşele mici de provincie.

Conferenţiarul universitar Vasile Şoimaru din Republica Moldova a dăruit Muzeului Ion Irimescu una din fotografiile reprezentative pentru cultura fălticeneană, Maestrul Ion Irimescu în curtea Casei Memoriale „Mihail Sadoveanu” (fotografie publicată pe prima pagină a ediţiei „Crai nou” de sâmbătă – n. red.), obligându-se să-şi îndrume studenţii, prietenii, pe toţi studenţii basarabeni să vadă acest „Ermitaj aflat la 250 de kilometri de Chişinău”.

Scriitoarea Doina Cernica a adus în atenţia celor prezenţi tezaurul de personalităţi al municipiului Fălticeni (pe lângă artişti, scriitori, fiind evocat şi Dimitrie Leonida, de la a cărui naştere se împlinesc, pe 23 mai, 130 de ani), evidenţiind însă că în turismul cultural, care, în opinia sa, reprezintă ,,viitorul cel mai posibil şi mai prosper al municipiului Fălticeni, instituţia Irimescu este motorul care poate să-i accelereze venirea”.

În luarea sa de cuvânt, arhimandritul Timotei Aioanei şi-a adus aminte de întâlnirea cu Maestrul Ion Irimescu de la Academia Română cu ocazia aniversării Centenarului. „În Aula Academiei Române, Ion Irimescu a făgăduit că atunci când va împlini 110 ani se va retrage la mănăstire. Nu a apucat să o facă, dar gândindu-mă la această afirmaţie mi-am amintit cum Maestrul petrecea vacanţa la câte o mănăstire din nordul Moldovei căutând liniştea”. Tot arhim. Timotei Aioanei a precizat că „nimeni nu a oferit atât de mult acestui oraş aşa cum a făcut Ion Irimescu. A fost ca un monah care nu mai păstrează nimic pentru sine, oferă totul comunităţii. La fel a făcut şi familia Lovinescu, care a lăsat casa oraşului, alţii au lăsat cărţi, tablouri şi aşa mai departe. Dar cred că Ion Irimescu a lăsat cel mai mult. Aproape întreaga sa operă”.

Pentru prima dată, după aproape 10 ani, invitaţii şi toţi cei prezenţi la manifestările aniversare au vizitat Muzeul de Artă „Ion Irimescu” bucurându-se de concertul cameral dirijat de prof. Angela Focşa, de piesele interpretate de tenorul Florin Ormenişan, de la Cercul Militar Bucureşti, şi de naistul moldovean Vasile Iovu.

Organizatorii manifestării au fost Consiliul Local Fălticeni, Primăria Fălticeni, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” şi Fundaţia Culturală „Ion Irimescu” Fălticeni.


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home2/dontu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044