Donţu: Ordonanţa nr. 55 privind migraţia aleşilor locali are în continuare efecte juridice depline

Categories: Blog Politic, Comunicate de Presa, De la oameni pentru oameni

Ovidiu Donţu: „Ordonanţa este în continuare în vigoare şi produce efecte juridice depline”

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a declarat, în cursul zilei de ieri, că neadoptarea de către Camera Deputaţilor a Ordonanţei nr. 55/2014 privind migraţia aleşilor locali nu reprezintă o tragedie. Ovidiu Donţu a precizat că această ordonanţă va fi aplicată în continuare, având în vedere că în cazul acestui act normativ Camera Deputaţilor nu este cameră decizională. „Lipsa a opt voturi în Camera Deputaţilor, ca primă cameră sesizată pentru adoptarea OUG nr. 55/2014, nu este o tragedie. Ordonanţa este în continuare în vigoare şi produce efecte juridice depline”, a explicat senatorul sucevean.

El a adăugat că întreg grupul parlamentar al PSD îşi asumă deblocarea administrațiilor locale şi va vota în Senat pentru adoptarea acestei Ordonanţe de Urgenţă a Guvernului. Ovidiu Donţu a arătat că Senatul este cameră decizională.

„Se întâmplă adesea ca o Cameră a Parlamentului care nu este decizională să nu se mobilizeze la vot. Vom adopta această Ordonanţă pentru că aleşii locali trebuie să ţină seama de voinţa poporului, care a votat anti-Băsescu în 2012, şi a trimis PDL în opoziţie pentru patru ani. Aleşii locali care au primit voturi anti-Băsescu şi cei care au candidat pentru un partid şi s-au trezit în altul trebuie să aibă posibilitatea să decidă în favoarea românilor care i-au trimis în Consiliile Locale sau în Consiliile Judeţene. De asemenea, urmează votul asupra bugetelor locale pentru anul 2015, care trebuie să aibă corespondent în voinţa românilor din vara anului 2012”, consideră senatorul PSD de Suceava.

Ovidiu Donţu a afirmat că majorităţile în Consiliile Locale nu pot fi refăcute fără a exista un mandat de la poporul român sau fără să acţionezi în favoarea voinţei acestuia exprimată prin vot. Donţu a subliniat că „şmecheria politică a PNL” trebuie sancţionată prin lege, pentru a se respecta votul dat la alegerile locale din anul 2012.

„La Fălticeni, de exemplu, Consiliul Local nu a adoptat hotărârea privind salariile profesorilor, iar problemele prioritare ale cetăţenilor au fost blocate până la pretinsa schimbare a primarilor PSD. Nu este nici moral să te trimită cetăţeanul într-un Consiliu Local, după ce ai candidat alături de Ponta şi Antonescu, şi împotriva lui Băsescu, iar astăzi, PNL şi PDL să înfrângă voinţa electoratului”, a spus Donţu,el adăugând că „PNL şi PDL să se supună votului popular în 2016 şi după aceea au tot dreptul să o facă. Până atunci trebuie sancţionată şmecheria politică”.

Ovidiu Donţu a mai declarat că Senatul se va mobiliza şi va adopta această ordonanţă, care va avea ca efect deblocarea administraţiilor publice locale, prin dreptul de opţiune şi conformare cu votul popular. Donţu a criticat şi „prosteala făcută de PDL”, partid care susţine că aleşii locali îşi vor pierde mandatul.

„Această prosteală este ridicolă, câtă vreme chiar în ipoteza unei eventuale decizii a Curţii Constituţionale, aceasta nu poate avea efect retroactiv, potrivit practicii aceleiaşi Curţi. Şi vă asigur că faţă de expunerea de motive a Ordonanţei, a legilor în vigoare şi a Constituţiei României, raportat la voinţa populară suverană, ea este pe deplin constituţională. Începând cu modificarea Constituţiei din 2003, Curtea examinează excepţiile de constituţionalitate şi în sens istoric, ori nu este normal ca în 2006 o astfel de ordonanţă să fie utilă şi constituţională pentru deblocarea administraţiilor locale, iar în 2014 să fie neconstituţională”, a mai spus senatorul PSD de Suceava.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home2/dontu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044