Donţu: Fostul ministru Radu Berceanu a dat gratis aurul de la Roşia Montană

Categories: Blog Politic, Comunicate de Presa, De la oameni pentru oameni

Ovidiu Donţu: „Statul român rămânea cu poluarea, iar investitorul străin cu aurul”

Camera superioară a Parlamentului României a respins ieri proiectul de lege Roşia Montană, iar după această decizie senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a anunţat că Senatul a înaintat şi o plângere penală către Parchetul General care îl vizează pe fostul ministru Radu Berceanu pentru că a dat gratuit aurul din acest perimetru miner. Ovidiu Donţu a explicat că în anul 1998, fostul ministru Radu Berceanu, despre care a spus că este un apropiat al președintelui României, Traian Băsescu, şi unul dintre principalii finanţatori ai PDL, a semnat şi şi-a dat acceptul ca investitorul străin de la Roşia Montană să primească licenţa gratuit pentru exploatarea aurului, iar statul român nu avea să primească nici un leu.

„Prin modul în care Radu Berceanu a dat aurul de la Roşia Montană în România nu urma să se creeze nici un loc de muncă în acea zonă, având în vedere că atât el, cât şi alţii, nu au pus nici o condiţie în acest sens. Mai mult, existau zero garanţii şi investiţii în mediu, nici măcar legate de poluarea actuală. Statul român rămânea cu poluarea, iar investitorul străin cu aurul”, a declarat parlamentarul social-democrat. El a adăugat că tot Radu Berceanu a acceptat ca investitorul străin să nu facă investiţii în patrimoniul cultural din zona respectivă.

 

Donţu anunţă că a votat împotriva proiectului de lege Roşia Montană

Ovidiu Donţu a arătat că Radu Berceanu şi alte persoane au transferat licenţa de exploatare a aurului către investitorul străin cu doar 18 zile înainte de alegerile din 2000, după care au secretizat toate dosarele legate de acest subiect. Donţu a spus că aceste lucruri au fost ţinute secret până în momentul de faţă, când comisia parlamentară Roşia Montană a reuşit desecretizarea documentelor şi a prezentat toate aceste nereguli Parchetului General.

„Iată de ce consider că România a fost furată de Traian Băsescu şi PDL, ceea ce astăzi se şi justifică în susţinerea proiectului în alb de către aceştia. Asta în condiţiile în care astăzi, pe baza acelei licenţe, se poate exploata nestingherit aurul de acolo, iar USL are obligaţia să facă lucrurile în concordanţă cu legea şi morala, pentru exploatarea tuturor resurselor statului spre beneficiul cetăţenilor acestei generatii, pentru că tot se spune că suntem o ţară bogată, dar mai tot timpul furată. USL trebuie să se ocupe şi de mediu pentru sănătatea noastră, a tuturor, dar în alte condiţii de dezvoltare durabilă faţă de momentul de dinainte de desecretizarea modului cum s-a format afacerea Roşia Montană”, a declarat Ovidiu Donţu.

El a subliniat că acestea sunt motivele pentru care a votat împotriva proiectului de lege Roşia Montană. Senatorul PSD a ţinut să precizeze că a solicitat Guvernului fie să exploateze statul aceste resurse, fie să se asigure acces egal al investitorilor la aceste resurse de aur, cu prezentarea în mod public a garanţiilor de mediu înainte de votarea oricărei soluţii pentru viitorul exploatării resurselor naturale, în general, şi a aurului, în mod special.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home2/dontu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044