Donţu convinge Senatul să aprobe finanţarea de la stat a învăţământului preuniversitar privat

Categories: Blog Politic, Comunicate de Presa, De la oameni pentru oameni

Donţu convinge Senatul să aprobe finanţarea de la stat a învăţământului preuniversitar privat

Senatorul PSD de Suceava, Ovidiu Donțu, a declarat joi că Senatul României a adoptat amendamentul pe care l-a formulat cu privire la finanţarea de la bugetul de stat a învăţământului preuniversitar particular începând cu anul şcolar 2015 – 2016. Astfel, senatorii au adoptat miercuri OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, care prevede, printre altele, şi modificări la Legea educaţiei naţionale. „Începând cu anul şcolar 2015-2016, statul asigură fără discriminare din punct de vedere al formei de organizare a învăţământului de stat, particular sau confesional, pe fiecare nivel de structurare a învăţământului preuniversitar, finanţarea de bază reglementată de art. 9, alin.2 şi art. 101, alin.2 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011”, se precizează în amendamentul senatorului PSD de Suceava Ovidiu Donţu. Acesta a declarat că acest amendament a fost asumat de Comisia pentru muncă. Donţu a explicat că această comisie a motivat acest amendament prin faptul că învăţământul obligatoriu în România este, în urma introducerii clasei pregătitoare, de 11 ani, astfel că „este normal ca şi pentru elevii care sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ prin frecventarea cursurilor la şcoli sau licee particulare acreditate statul să suporte o parte din cheltuielile de şcolarizare a acestora, cheltuieli care s-ar fi făcut oricum dacă aceştia ar fi fost prezenţi în sistemul de învăţământ de stat”.
„Adoptarea acestui amendament este reprezintă o mare victorie, pentru că în acest fel a fost eliminată discriminarea dintre învăţământul preuniversitar de stat şi cel particular”, a subliniat Ovidiu Donţu.

Donţu a adăugat că potrivit Comisiei, obligaţia de şcolarizare a tinerilor pentru cei 11 ani de şcoală aparţine statului, iar opţiunea acestora pentru un sistem privat de învăţământ nu este suficientă pentru a decade din calitatea de titulari ai dreptului la învăţătură, stipulat de art. 32 din Constituţie.

 


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home2/dontu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044