Donţu a anunţat că proiectul de desfiinţare a Judecătoriei Gura Humorului a fost respins în comisia juridică a Senatului

Categories: Blog Politic, De la oameni pentru oameni

Ovidiu Donţu: „Susţinem în continuare dezvoltarea, independența şi reorganizarea sistemului judiciar din România, dar nu sub această formă, prin desfiinţarea judecătoriilor”

Senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu a anunţat că proiectul de desfiinţare a Judecătoriei Gura Humorului a fost respins ieri de către membrii comisiei juridice a Senatului. Ovidiu Donţu a spus că  senatorii din această comisie au analizat proiectul de lege privind desfiinţarea unor instanţe şi a Parchetelor de pe lângă acestea, pe listă aflându-se şi Judecătoria Gura Humorului, senatorii jurişti luând decizia de a respinge proiectul. Donţu a explicat că senatorii din comisia juridică nu au agreat o astfel de reorganizare a sistemului judiciar, deoarece în acest proiect au fost puse în aceeaşi listă judecătorii care funcţionează cu doi judecători cu judecătorii care funcţionează cu şase, acesta fiind numărul optim de funcţionare a unei astfel de instanţe.

Ovidiu Donţu, care este vicepreședinte al comisiei juridice, a mai spus că în proiectul analizat erau propuse spre desființare instanţe care au sub o mie de cauze soluţionate anual, alături de instanţe cu peste 2.000 de cauze soluţionate anual, dar şi instanţe care au un sediu modern alături unele care mai au nevoie de investiţii pentru o bună funcţionare.

„Susţinem în continuare dezvoltarea, independența şi reorganizarea sistemului judiciar din România, dar nu sub această formă, prin desfiinţarea judecătoriilor. Spre exemplu Judecătoria Gura Humorului are un număr de şase judecători, are peste 2.000 de cauze anual şi are un sediu modernizat. Practic, dacă pentru desființarea unei judecătorii se invocă că ar avea cu 100 – 200 de cauze anual mai puţin decât numărul optim de cauze stabilit de experţii CSM, soluţia în opinia mea este realocarea unei comune sau a două comune din arealul de funcţionare al altor judecătorii, decât desfiinţarea Judecătoriei din Gura Humorului”, a declarat Donţu.

El a adăugat că în situaţia în care cheltuielile de funcţionare ale unor judecătorii sunt mari, soluţia ar fi colaborarea cu autorităţile locale, care pentru a menţine justiţia mai aproape de cetăţeni ar putea să suporte aceste costuri.

Senatorul sucevean a mai spus că după respingerea în comisie, plenul Senatului, care este Camera decizională în acest caz, va avea spre dezbatere un raport de respingere a acestui proiect de lege din partea comisiei juridice.

Trebuie spus că la solicitarea senatorului Ovidiu Donţu, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei Juridice, ministrul justiţiei, Robert – Marius Cazanciuc, a fost prezent în judeţul Suceava la sfârşitul anului trecut şi a verificat condițiile de la Judecătoria Gura Humorului. În urma acestei vizite, ministrul Justiţiei s-a declarat surprins de faptul că această judecătorie se află pe această lista cu instanţele propuse pentru desfiinţare, deoarece condiţiile de funcţionare sunt foarte bune.


Fatal error: Uncaught Exception: 190: Error validating application. Application has been deleted. (190) thrown in /home2/dontu/public_html/wp-content/plugins/seo-facebook-comments/facebook/base_facebook.php on line 1044